lördag 25 december 2010

Verkligheten om chokladens nyttigheter

Ni har alla någon gång hört hur nyttigt det är att äta mörk choklad. Både på Internet och i dagstidningarna kan vi läsa om många positiva hälsorapporter, som bekräftar de nyttiga ämnen i mörk choklad.

På julafton läste jag på Helsingborg Dagblads hemsida att det franska livsmedelslaboratoriet Eurofins hade analyserat sju olika fabrikat av mörk choklad (med en kakaohalt på 70 %) som finns i de svenska butikerna. Fabrikaten som testades var 1888 Orgin, JD Gross, ICA Selection, Marabou Premium, Green & Black`s Organic. Lindt Excellence och Änglamark.

Syftet med analysen var att visa på skillnader i kakaohalten, sockerinnehållet, fettsyresammansättningen samt antioxidanter.

SAMMANFATTNING
FETTSYRASAMMANSÄTTNING
Laboratioriet analyserade fettsyrasammanstättningen för att se hur fördelningen av mättade, omättade och fleromättade fetter ser ut. Om man äter för mycket mättade fetter kan kolesterolen i blodet öka, vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om man räknar om den mättade fetternas andel i % till hur mycket gram det finns per 100 g chokladkaka, visar det sig att Marabou (31,3g) och Änglamark (28,0g) hade en betydligt högre nivå än övriga. Lägst andel mättade fetter hade Green & Black (23,9%).

ANTIOXIANTER
Laboratioriet har analyserat halten av katechiner. Katechiner är en grupp växtpolyfenoler som i studier visat sig minska risken för stroke (ämnet epikatechin), och cancer (epigallokatekingallat). Förutom Änglamark (som var det enda fabrikat med ett innehåll på mindre än 100 mg/kg) innehöll övriga fabrikat ungefär lika stor andel av epigallokatekingallat. Däremot var det en stor skillnad i innehållet av epikatechin. Ica hade mest (1564 mg per kg) medan Lindt (548 mg) och Änglamark (562 mg) innehöll minst.


LÄS TIPS: Läs hela analysen på http://hd.se/skane/2010/12/24/nyttigt-onyttigt-gott/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar